alinutza_zor Nou venit

Data inscrierii: 08/Ian/2008 Mesaje: 1
|
Trimis: 15/01/2009 15:11 Titlul subiectului: PSI ORGANIZATIONALA |
|
|
AM REZOLVAT TESTELE GRILA DUPA MANUAL....SPER SA VA FIE DE FOLOS....
A. Tipurile de organizatii despre care vorbeste Bennis sunt:
organizatia primara
organizatia aparenta
organizatia presupusa.
organizatia prezenta
organizatia evidenta
organizatia necesara
ANS: c, d, e, f
B. Valorile fundamentale in cazul organizatiei formale sunt:
decizia de tip participativ
adaptarea
incurajarea si evidentierea personalului
respectarea autoritatii
loialitatea
ANS: b, d, e
C. Valorizarea consensului este stimulata in organizatia de tip:
a) colegial
b) formal
c) consensual
ANS: a
D. In organizatia de tip formal, pentru o buna functionare, trebuie sa se evite:
“sinceritatea cu tine insuti”
abaterea de la instructiunile date de autoritate.
atingerea consensului
asumarea riscurilor
ANS: b, d
E. Caracteristicile de baza ale organizatiei de tip deschis sunt:
caracterul predictiv
caracterul anticipativ
caracterul participativ
flexibilitatea
responsabilizarea
ANS: a, b, c, d, e
F. Organizatiile se deosebesc de celelalte organisme prin urmatoarele dimensiuni:
a) timp
b) finalitate.
c) alegere
d) complexitate
e) tip de decizie
ANS: a, c, d
7. Organizatiile se deosebesc de celelalte organisme si prin dimensiunea timpului , aceasta fiind diferita in cazul celor doua: in sistemele umane, schimbarea producandu-se:
a). lent, teribil de incet
b). extrem de iute comparativ cu sistemele organizationale
ANS: a
8.Formele de control in cazul organizatiilor de tip formal sunt:
a). regulile, legile, recompensele, pedepsele
b). angajamentele interpersonale, de grup
c). actiuni aliniate cu identitatea sinelui
ANS: a
9.Formele de control in cazul organizatiilor de tip colegial sunt:
a). regulile, legile, recompensele, pedepsele
b). angajamentele interpersonale, de grup
c). actiuni aliniate cu identitatea sinelui
ANS: b
10.Formele de control in cazul organizatiilor de tip centrat pe persoana sunt:
a). regulile, legile, recompensele, pedepsele
b). angajamentele interpersonale, de grup
c). actiuni aliniate cu identitatea sinelui
ANS: c
11. Finalul dezirabil este in cazul organizatiilor de tip formal obtinerea:
a). asentimentului
b). consensului
c). actualizarii de sine
ANS: a
12. Finalul dezirabil este in cazul organizatiilor de tip colegial obtinerea:
a). asentimentimentului
b). consensului
c). actualizarii de sine
ANS: b
13. Statusul corespunde:
a). pozitiei sau functiei din structura organizationala, dobandirea lui fiind conditionata de competentele individului (grad de instruire, experienta, atitudini etc.).
b). ansamblului expectantelor altora privind comportamentul corespunzator intr-o anumita situatie.
ANS: a
14. Rolul corespunde:
a). ansamblului expectantelor altora privind comportamentul corespunzator intr-o anumita situatie
b). pozitiei sau functiei din structura organizationala, dobandirea lui fiind conditionata de competentele individului (grad de instruire, experienta, atitudini etc.).
ANS: a
15. Problemele legate de rol sunt:
a). ambiguitatea
b).incompatibilitatea rolului
c). conflictul de rol
d). supraincarcarea cu roluri
e). subincarcarea cu roluri
ANS: a, b, c, d, e
16. Ca strategii rezolutive in cazul obstacolelor ce pot aparea intr-o organizatie vis-s-vis de conflictul de rol, enumeram ca strategii eficiente:
a.). aderarea la expectantele altora (persoane influente)
b). impunerea propriilor expectante de rol altora
c). cererea de clarificari in definirea rolului, incercandu-se un acord in privinta diferentelor de perceptie
d). disocierea comportamentelor de rol
e).o compartimentare a vietii printr-o ierarhizare a prioritatilor, in functie de natura situatiei sau de timp
ANS: d, e
17. Supraincarcarea cu roluri poate fi rezolvata prin strategii de tip unilateral cum sunt:
a).minimalizarea importantei unor roluri si renuntarea la performanta ridicata in aceste roluri
b).perceperea scopurilor corespondente ca fiind neimportante
c). redistribuire consensuala a responsabilitatilor si a prioritatilor
ANS: a, b
18. Subincarcarea cu roluri poate fi rezolvata prin strategii de tip unilateral cum sunt:
a). initierea unor reguli sau proceduri care sa-i sporeasca importanta in organizatie, desi vor ingradi libertatea altora
b). disocierea comportamentelor de rol si o compartimentare a vietii printr-o ierarhizare a prioritatilor, in functie de natura situatiei sau de timp
c). minimalizarea importantei unora dintre rolurile concurente care trebuie indeplinite sau a performantelor in aceste roluri
ANS: a
19. Exista 2 categorii de persoane in functie de cantitatea de stres acumulata de individ si de impactul acestuia (efectele) asupra activitatii si comportamentului individului: tipul A si tipul B. Tipul A de personalitate sunt acele persoane care:
a). sunt mai nepasatoare, care iau lucrurile mai in usor, mai putin susceptibile de a deveni viitorii bolnavi cardiovasculari
b). sunt viguros afectate de stres si predispuse la aparitia bolilor implicate de stres
ANS: a
20. Autoritatea reprezinta:
a). dreptul unui conducator de a lua decizii si de a solicita subordonatilor sa se supuna acestora in vederea realizarii scopurilor organizationale
b). capacitatea unui conducator de a controla si influenta comportamentul altora chiar impotriva vointei acestora
ANS: a
21. Legitimitatea reprezinta:
a). procesul de consimtire la a fi condus, influentat de altcineva prin deciziile luate
b). dreptul unui conducator de a controla si influenta comportamentul altora chiar impotriva vointei acestora
ANS: a
22. Categoriile de autoritate cele mai importante sunt:
a). directa
b). auxiliara
c). functionala
d). Legitima
ANS: a, b, c
23. Autoritatea directa apartine persoanelor:
a). aflate in pozitii de conducere care dau ordine subordonatilor lor directi
b). care faciliteaza indirect dobândirea obiectivelor organizatiei
ANS: a
24. Autoritatea auxiliara apartine persoanelor:
a). aflate in pozitii de conducere care dau ordine subordonatilor lor directi
b). care faciliteaza indirect câștigarea obiectivelor organizatiei
ANS: b
25. Staff authority reprezinta intr-o organizatie:
a). autoritatea directa
b). autoritatea indirecta
c). autoritatea auxiliara
d). autoritatea legitima
ANS: c
26. In șablonul clasic al rationalitatii decidentul urmareste:
a). obtinerea celei mai buna alternative in scopul maximizarii rezultatelor
b). alternativa cea mai satisfacatoare
ANS: a
27. In tiparul rationalitatii limitate decidentul urmareste:
a). obtinerea celei mai buna alternative in scopul maximizarii rezultatelor
b). alternativa cea mai satisfacatoare
ANS: b
28. Teoria clasica asupra deciziei are o natura:
a). prescriptiva
b).descriptiva
ANS: a
29. In stilul autocratic de conducere managerul:
a).ia solitar decizia
b).cere informatii de la subordonati, dar decide singur, putand sa comunice sau nu problema subordonatilor
c). discuta problema in grup si tot grupul ia decizia
ANS: a, b
30. Economia de piaţă, spre care ascedem este:
a).un sistem deschis, în cadrul căruia schimburile cu exteriorul menţin vitalitatea concurenţială
b).o economie descentralizată, în care proprietatea dominantă este cea privată, statul exercitând o influenţă directă.
c).o economie care urmareste maximizarea profitului
ANS: a, b, c
31. Elementele culturii organizaţionale pot fi structurate pe urmatoarele niveluri:
a). nivelul credinţelor şi convingerilor, întipărit în conştiinţa personalului, de care adesea acesta nu este conştient
b). nivelul valorilor şi atitudinilor pentru care salariaţii organizaţiei optează şi pe care le etalează
c).nivelul comportamentului individual şi de grup în cadrul organizaţiei, care poate fi perceput prin observaţii spontane şi sistematice
ANS: a, b, c
32. Se află o succesiune de categorii de norme ca manifestări ale culturii organizaţionale:
a).normele formale
b).norme comportamentale
c).informale
ANS: a, b, c
33. Eficienţa unei organizaţii depinde de :
a) valorile individuale ale membrilor organizaţiei
b) valorile comune membrilor organizaţiei
c) cultura organizaţională
d) managementul organizaţional
ANS : b, c, d
34. Dimensiunea socio-afectivă a climatului organizaţional depinde de :
1. gradul de cunoaştere interpersonală
2. relaţiile de simpatie, antipatie sau indiferenţă dintre membrii grupului
3. conflictele intra- şi intergrupale
ANS : b
35. Măsură motivaţional-executivă a climatului organizaţional depinde de :
existenţa subgrupurilor şi numărul acestora
nivelul de elaborare şi modul de funcţionare a normelor de grup
gradul de compatibilitate a necesităţilor şi intereselor membrilor organizaţiilor
satisfacţiile / insatisfacţiile profesionale
ANS : c, d
36. Dimensiunea structurală a climatului organizaţional depinde de :
modul de funcţionare a normelor de grup
gradul de acceptare a liderului formal în cadrul grupului
originea şi poziţia socială a membrilor grupului
ANS : c
37. Cultura şi climatul organizaţional pot fi studiate prin metoda :
- observaţiei
- sociometrică
- tehnicilor proiective
- experimentală
ANS : a, b
38. Negocierea este :
un proces psihic
un proces decizional
un proces persuasiv
ANS : b, c
39.Reacţiile psihologice la stres implică în primul rând :
procese cerebrale
procese cognitive
procese emoţionale
comportamente manifeste
ANS : a,c
40. Reducerea anxietăţii asociate cu stresul implică intrarea în funcţiune a mecanismelor de apărare. Astfel, atunci îndată ce o persoană atribuie propriile idei şi motive indezirabile unor alte persoane (de exemplu, un director de vânzări care traversează un conflict în legătură cu mita oferită unui funcţionar străin, poate să argumenteze că acela este corupt) mecanismul de apărare în acest caz se numeşte :
reprimare
deplasare
proiecţie
compensare
ANS : c
41. Startegiile care pot reduce stresul organizaţional includ :
- pregătirea angajaţilor pentru stresul predictibil
- prezentarea realistă a postului
- suportul social
- politicile de personal
ANS : a, b, c, d
42. Abordarea organizaţională a îmbunătăţirii comunicării conține :
sondaje de opinie între angajaţi
feedback-ul la 360 de grade
discuţii libere cu angajaţii
instruirea echipei manageriale
ANS : a, b
43. În comunicarea organizaţională orizontală, fluxul de informaţii circulă :
de la vârful ierarhiei organizaţiei spre bază
de la baza organizaţiei spre vârf
la indice managerial
între departamente
ANS : d
44. Procesul decizional este conceput ca :
o angajare faţă de un anumit curs al acţiunii
un proces de rezolvare de probleme
o opţiune între mai multe posibilităţi de acţiune
ANS : a, b, c
45. Acceptarea unei decizii de grup este în deosebit utilă în :
a. stadiul de identificare a problemei
b. stadiul de implementare a soluţiei
c. stadiul de formulare a soluţiilor alternative
d. stadiul de evaluare a soluţiilor
ANS : b
46. Structurile organizaţionale mecaniciste au următoerele caracteristici :
un grad de centralizare înalt
un grad de centralizare scăzut
autoritate bazată pe cunoaştere
autoritate bazată pe poziţie
ANS : a, d
47. Cu cât o organizaţie este mai mare cu atât :
gradul de formalizare creşte
gradul de formalizare scade
gradul de descentralizare creşte
gradul de descentralizare scade
ANS : a,c
48. Teoreticienii organizaţionali clasici preferă structurile organizaţionale :
centralizate
descentralizate
cu puţine nivele ierarhice
cu multe niveluri ierarhice
ANS : a, d
49. Organizaţiile birocratice se caracterizează prin :
specializare înaltă
specializare redusă
promovare pe bază de competenţă tehnică
promovare pe bază de competenţă socială
ANS : a, c
50. Dimensiunea cognitiv-axiologică a climatului organizaţional depinde de :
a. existenţa subgrupurilor şi numărul acestora
b. atitudinile interpersonale
c. particularităţile procesului de comunicare interpersonală
ANS : c
|
|